-
Čas přípravy20 minut
-
Doba vaření1 hodina 30 minut
-
Porce4
-
Celkový čas1 hodina 50 minut
Polévka je grunt! Málokterá z českých polévek je tak známá a oblíbená stejně jako gulášová polévka. Gulášovka je hustá a sytá polévka s kousky hovězího masa a s bramborem.
Pravá gulášová polévka je verze, kde není použité mleté maso. Polévka má masitou a výraznou chuť díky hovězímu masu, které táhněte alespoň 1 hodinu. Nikdy nevynechávejte rajčatový protlak, který dodá polévce tu správnou a typicky červenou barvu. Recept na verzi gulášovky s mletým masem.
Pravá gulášová polévka suroviny:
- 300 g hovězího masa (krk nebo loupaná plec)
- 4 střední cibule
- 1 lžíce sádla nebo oleje
- 1 lžíce másla
- lžička drceného kmínu
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžíce rajského protlaku
- litr vývaru (hovězího nebo zeleninového)
- 400 g brambor
- 3-4 stroužky česneku
- chilli paprička
- lžíce majoránky
- sůl & pepř
TIP: Do polévky můžete přidat i 100 g prorostlejší anglické slaniny na kostičky. Tu po vytažení masa orestujte, pustí tuk a na něm dále restujte cibuli.
Postup přípravy pravé gulášové polévky
- Hovězí maso si nakrájejte na menší kousky o velikosti zhruba 1 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Na rozpuštěném sádle s máslem si v hrnci orestujte maso ze všech stran. Maso se v této fázi musí smažit, ne dusit, aby nebylo gumové. Osmažené maso do zlatohněda vyndejte na talíř.
- Do stejného hrnce s rozpáleným tukem dejte nasekanou cibuli a restujte za občasného míchání dozlatova. Restovanou cibuli za stálého míchání zaprašte červenou paprikou a kmínem a restujte zhruba půl minutky. Paprika provoní, ale pozor nesmí se spálit, aby nezhořkla. Zalijte vývarem nebo vodou a do hrnce ještě přidejte lžíci rajčatového protlaku. Maso vraťte do hrnce, přiklopte a na mírném plameni poduste hodinu a čtvrt.
- Mezitím si oloupejte a nakrájejte brambory na kostky. Česnek oloupejte a jakmile je maso podušené, tak prolisujte do hrnce. Přidejte brambory, sůl, majoránku a chilli papričku pokud máte rádi. Poduste pod pokličkou do změknutí brambor (zhruba 15-20 minut). Pokud je polévka hustější, tak občas promíchejte, bude mít tendenci se přichytávat.
- Na závěr polévku dochuťte solí a pepřem a vyndejte chilli papričku. Polévka by měla být dostatečně hustá, ale pokud ne, můžete pár kousků brambor vyndat, vidličkou rozmačkat na kaši a tu vmíchat zpět do hrnce. Polévku v žádném případě nezahušťujeme moukou nebo jíškou.
- Podávejte s čerstvým pečivem, v chlebu nebo jen tak. Talíř můžete ozdobit nasekanou petrželkou.
Chutnala vám luxusní gulášová polévka? Vyzkoušejte také:
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews